De arbeidsmarkt in Januari

De arbeidsmarkt in Januari

“In de veertien jaar dat ik in de arbeidsbemiddeling actief ben heb ik gemerkt dat de activiteit op de arbeidsmarkt bovengemiddeld toeneemt na de zomervakantie en na de feestdagen. De periode rond de feestdagen is voor veel kandidaten een moment voor bezinning. In de gesprekken met familie en vrienden gaat het veel over het werk. Die gesprekken geven vaak een extra impuls aan de wens naar bijvoorbeeld minder reistijd of een grotere uitdaging. Wensen die al even op de achtergrond aanwezig zijn”, vertelt Kees-Jan als hij het heeft over de arbeidsmarkt in januari.

Schone lei

“En welk moment is beter voor verandering dan januari: het moment waarop je net een punt hebt gezet achter de projecten en doelstellingen waar je het afgelopen jaar voor gewerkt hebt. Het is niet meer dan menselijk om af te willen ronden waar jij je tijd en energie in hebt gestopt! In januari start je met een schone lei en kun je weer nieuwe plannen maken, zoals solliciteren!

Organisaties creëren vacatures

“Niet alleen voor sollicitanten is januari een moment om actie te ondernemen. Ook bij de organisaties is januari het moment waarop een start wordt gemaakt aan de in december geformuleerde doelstellingen”, aldus Kees-Jan. “Het management heeft budget gereserveerd voor versterking op verschillende afdelingen. Daarnaast zien we in januari dat er meer mensen solliciteren en contact met ons opnemen. Deze kandidaten zorgen óók voor verschuivingen op de arbeidsmarkt die ruimtes creëren binnen de organisaties. In januari ben ik dus ook meer in gesprek met klanten om procedures op te starten. We praten dan over de personele bezetting voor het komende jaar en de te verwachten vacatures.”

Invloed op het jaar

Tenslotte voegt Kees-Jan nog toe: “Als een kandidaat vroeg begint, kan hij nog sturing geven aan de activiteiten om de doelstellingen van dat jaar te halen. Hoe later een kandidaat begint, hoe meer hij moet meeliften op de richting die al is gekozen zonder zijn aanwezigheid. Je kunt dus beter de koe bij de horens vatten dan achter de feiten aanlopen!”

Ben je benieuwd of er voor jou interessante vacatures in het verschiet zijn? Upload dan je CV, of neem contact op met Kees-Jan! Hij denkt graag met je mee.

Kees-Jan Vaartjes | Consultant & Partner