Hoe verandert een crisis de kijk op inkoop?

Hoe verandert een crisis de kijk op inkoop?

Voor een inkoper is anticiperen op onvoorziene situaties dagelijks aan de orde. De huidige COVID-19 crisis is daar een extreem voorbeeld van. Hoe los je het op als je langlopende contracten hebt met slechts enkele of zelfs maar één leverancier. Wanneer leveranciers uit een bepaald werelddeel niet kunnen leveren, wordt de eigen planning bemoeilijkt. Wij spraken met Maria Visser, Head of Procurement bij Bronswerk Heat Transfer, over haar vakgebied en de huidige situatie. Hoe gaat zij er mee om? Verwacht ze een verandering in het vakgebied? Lees het hier!

Bewustwording

“Door de COVID-19 crisis gaat er ongetwijfeld veel veranderen. Ik denk dat veel bedrijven zich namelijk bewust zijn geworden van hun huidige supply chain met de mogelijke beperkingen en het belang van een goed verdeeld (wereldwijd) leveranciersportfolio.”

Wereldwijd inkoopnetwerk

Maria, begonnen bij Bronswerk in een combinatiefunctie op Inkoop/QC, is sinds kort ‘Head of Procurement’, nadat zij sinds 2017 Project Inkoper was. “Omdat Bronswerk een engineering-to-order maakbedrijf is, is elk project bij ons klant specifiek. Geen enkel onderdeel uit een apparaat is hetzelfde. We hebben te maken met ontzettend uitgebreide specificaties van klanten en EPC’ers. Om overal aan te voldoen, kopen we wereldwijd onze materialen en bewerkingen in. Elk onderdeel moet op precies het juiste moment worden geleverd, om het maakproces niet te vertragen. We werken niet met voorraden en zijn dus deels afhankelijk van onze leveranciers. “

Oplossingen bedenken

Een situatie waarin een land of continent met veel leveranciers plots niet meer kan leveren, zorgt er dus voor dat je als inkoper oplossingen moet verzinnen. “Zo haalden we tijdens de lock-down in China producten uit Europa. Halffabrikaten haalden we vlak voor de lockdown uit Italië om ze in Nederland verder te machineren en inmiddels kopen we weer meer in Azië, waar de crisis op zijn retour is.”

Inkoop een divers vak

“Het bovenstaande voorbeeld geeft al in extreme mate weer dat je als Project Inkoper een soort Project Manager bent die overzicht moet bewaren en met een helicopterview de supply chain moet monitoren. Het is een divers vak met een combinatie van kennis hebben of weten te vinden, sensitiviteit, goede communicatieve eigenschappen, bouwen en onderhouden van relaties en commerciële aspecten.”

Inkoop tijdens salesprocessen

Daarom denkt Maria dat het goed is dat Inkoop in steeds meer organisaties een belangrijkere rol inneemt en meer geïntegreerd wordt in bedrijfsprocessen. Binnen Bronswerk wordt inkoop bijvoorbeeld al bij het salesproces betrokken vanaf de eerste aanvraag van een klant. “Door gebruik te maken van elkaars expertise verkleinen we risico’s. Daarnaast speelt inkoop een belangrijkere rol op het gebied van cash flow management en planning van diverse projecten.“

De toekomst

“Ik denk dat inkoop in de toekomst nog belangrijker wordt en dat er na de crisis ook veel gaat veranderen op het gebied van leveranciersportfolio’s. Ik verwacht dat er meer aandacht besteed wordt aan het vergroten van de kennis rondom je leveranciers. Wie zijn onderleveranciers van je contractpartners en kan er een diverser aanbod gecreëerd worden met back-up leveranciers uit verschillende werelddelen? Risico verkleinen is een belangrijk aspect van een succesvolle productie.”